Veelgestelde vragen

Zijn er leeftijdsbeperkingen?

Neen. Haar van om het even welke leeftijd is welkom. Jongeren onder 18 jaar moeten wel eerst toestemming aan hun ouders vragen.

Kunnen mannen ook haar geven?

Natuurlijk. Alle haar is welkom, ongeacht leeftijd, geslacht, haarsoort en haartype.

Mag ik ook een oude paardenstaart schenken?

Ja. Als je die oude paardenstaart op een droge, donkere plaats bewaard hebt, bij voorkeur in papier gewikkeld, dan is de kans vrij groot dat het haar in perfecte staat is en dus gebruikt kan worden.

Hoe kan ik helpen?

Optie 1

Verzorg je haar goed en laat het groeien. Je kunt het vervolgens knippen en schenken. Van je glanzende, gezonde haar worden pruiken gemaakt. Hoe langer je staart, hoe waardevoller je donatie.

Optie 2

Je knipt je haar liever niet, maar wilt wel het Geef om Haar Fonds steunen? Dat kan door een bedrag naar keuze te storten:

Geef om Haar
IBAN: BE26 0016 3389 0329
BIC: GEBABEBB

Hoe stuur ik mijn staart naar Geef om Haar?

Stop je staart in een plastic zakje (bv. een diepvrieszakje – liefst eentje dat je kunt sluiten) en verstuur het in de speciale Geef om Haar-enveloppe. Vraag jouw enveloppe aan.

Of stop je haar in een gewone enveloppe die je zonder postzegel stuurt naar ons postbusadres:

Geef om Haar
DA 852 - 439 - 3
1000 Brussel

Hoe ga ik te werk?

Wat heb je nodig? Op welke manier ga je te werk? Hoe komt mijn paardenstaart bij Geef om Haar terecht? Lees meer op Schenk je haar.

Hoe lang moet mijn haar minimaal zijn?

Hoe langer de staart, hoe waardevoller het haar! De staart moet minstens 30 cm lang zijn om het aan de kap van de pruik te knopen. Deze lengte is ook nodig om het haar zo natuurlijk mogelijk te knippen en om pruiken van verschillende lengtes te kunnen aanbieden.

In laagjes opgeknipt haar kun je ook schenken. Hou er wel rekening mee dat de stukken van minder dan 30 cm jammer genoeg niet gebruikt kunnen worden en dat hun aantal dus zo beperkt mogelijk moet zijn. Als meer dan 30 % van het haar minder dan 30 cm lang is, kunnen we het helaas niet gebruiken.

OPGEPAST! Hoe langer de staart, hoe waardevoller het haar. Daarom is de minimum lengte voor het doneren van je staart 30 cm. Een lange staart is meer waard en bovendien is er bij lotgenoten steeds meer vraag naar pruiken met lang haar. Op deze manier kan Think Pink meer vrouwen ondersteunen bij de aankoop van een pruik. 

Wat als mijn haar maar 29 cm lang is?

Wacht nog even! Je haar groeit gemiddeld 1 cm per maand. De actie blijft lopen, je kunt je haar op elk moment knippen en opsturen.

Wat als mijn haar beschadigd, gekleurd of natuurlijk grijs is?

Je haar moet gezond zijn. Gekleurd haar is geen enkel probleem, zolang het niet beschadigd is. Vraag advies aan je kapper.

Ook grijs haar is perfect bruikbaar. Het inverven zal dan iets langer duren, maar dat is niet erg. Bovendien worden ook oudere vrouwen getroffen door kanker. Als zij hun haar nooit verfden, zullen ze ook nu een grijze pruik willen dragen.

Ontkleurd haar is vaak te beschadigd. Heb je twijfels? Vraag advies aan je kapper.

Wat gebeurt er met mijn haar nadat ik het heb opgestuurd?

Voor Geef om Haar werken we samen met bpost. Alle Geef om Haar-enveloppes worden zorgvuldig bewaard en aan ons geleverd in grote postzakken. Daarna gaan vrijwilligers aan de slag: ze openen de enveloppen, meten en wegen de paardenstaarten en verpakken ze opnieuw. Die pakjes bezorgen we aan een Belgische pruikenfabrikant die met het haar aan de slag gaat.

Omdat we maandelijks meer dan 3.000 staarten ontvangen, is het helaas niet mogelijk om iedereen persoonlijk te laten weten dat het haar aangekomen en/of verwerkt is, maar je mag er zeker van zijn dat jouw staart goed terechtkomt.

Wat is het verschil tussen een pruik en een mutsje?

Sinds 2008 biedt Think Pink met de Geef om Haar-campagne lotgenoten financiële steun bij de aankoop van een pruik. 12 jaar later wil de borstkankerorganisatie graag een modieus stapje verdergaan. Door samen met Love Charlie hippe mutsjes aan te bieden – als tweede optie naast de gebruikelijke pruiken – laat Think Pink elke lotgenoot zelf kiezen hoe hij/zij zichzelf het liefste ziet. Voor veel lotgenoten betekent dit niet meer noodzakelijk dat dit met een pruik is. Zij verkiezen een accessoire dat ze makkelijk kunnen aanpassen aan hun persoonlijke stijl en kleerkast. Daarnaast heeft niet elke lotgenoot de financiële slagkracht om een goeie pruik te kopen. Ook dan is een muts een mooie oplossing. Met het bedrag dat Think Pink voor jouw gespaarde staart krijgt, sponsort Think Pink lotgenoten dus bij de aankoop van een pruik of een mutsje.

Hoeveel paardenstaarten zijn nodig voor één pruik?

Voor een pruik met echt haar zijn zes à tien paardenstaarten nodig.

Kan ik mee bepalen wie de pruik met mijn haar krijgt?

Nee. Omwille van privacyredenen en -wetgeving kunnen we geen donateurs aan ontvangers linken. Bovendien is niet elke haarbundel geschikt voor iedereen. Iemand met van nature dun en sluik haar krijgt geen pruik met dikke krullen. Je hebt ook zes à tien staarten nodig om een pruik te maken.

Hoe kunnen kappers hun steentje bijdragen?

Kappers kunnen Geef om Haar steunen door Geef om Haar-ambassadeur te worden. Concreet houdt dit in dat mensen een gratis knipbeurt krijgen (de paardenstaart knippen, een nieuwe coupe verzorgen en het haar los drogen) als ze hun haar aan Geef om Haar doneren. Onder de knop 'Kappers' vind je een kaart waarop je alle deelnemende kappers met hun adres en website vindt.

Wie komt in aanmerking voor een tussenkomst van het Geef om Haar Fonds?

Wil je een tussenkomst van het Geef om Haar Fonds? Neem dan contact op met de sociaal assistent(e) van de borstkliniek of van het ziekenhuis waar je behandeld wordt. Zowel mannen als vrouwen komen hiervoor in aanmerking. Na goedkeuring bezorgt de sociale dienst je aanvraag aan Think Pink. Wij storten het bedrag van € 200 rechtstreeks op je bankrekening, nog vóór je de pruik koopt. Heb jij liever een mutsje als alternatief voor een pruik, dan krijg je van Think Pink een voucher ter waarde van € 67 voor een mutsje van Love Charlie.

Wil je weten of je in aanmerking komt voor een pruik of mutsje van Love Charlie, ga dan naar de Think Pink-website. Daar vind je alle details en voorwaarden.

Ik woon niet in België. Kan ik toch mijn haar doneren?

Dat kan. Stuur de paardenstaart per post naar vzw Think Pink, Sint-Pietersmolenstraat 23, 8000 Brugge, België. Maak de paardenstaart zeker vast met elastiekjes en verpak hem in een plastic zakje voordat je hem in de enveloppe stopt.

Over Think Pink

Think Pink is de nationale borstkankerorganisatie van België. De vzw informeert een zo breed mogelijk publiek over alle aspecten van borstkanker. Think Pink sensibiliseert vrouwen om regelmatig een borstonderzoek (mammografie) te laten doen en deel te nemen aan het Bevolkingsonderzoek Borstkanker, werft fondsen voor innovatieve onderzoeksprojecten, organiseert zorg en nazorg voor patiënten en verdedigt patiëntenrechten. Het Geef om Haar Fonds past perfect in dit plaatje. Think Pink verwezenlijkt haar doelen onder andere via evenementen en campagnes zoals de Race for the Cure® in Namen, Antwerpen en Brussel, de Bike for Think Pink-fietstochten en zoveel meer. Meer informatie over de activiteiten van Think Pink vind je op think-pink.be.